pixel

Свържете се с нас

0889 77 88 88

Изпратете ни съобщение!

Вашите данни:

Съобщение:

Съобщението Ви беше изпратено успешно. Close this notice.


Здравна застраховка

Запитване за здравна застраховка

Застраховано лице

Ниво на защита лева

Вашето запитване е изпратено успешно. Close this notice.


Застраховка за цялото семейство

Вашето запитване е изпратено успешно. Close this notice.


Автомобилна застраховка

Запитване за автомобилна застраховка

Данни за контакт:

Вашата кола:

Вашето запитване е изпратено успешно. Close this notice.


Застраховка на имущество

Запитване за имуществена застраховка

Данни за контакт:

Вашето запитване е изпратено успешно. Close this notice.


Застраховка за пътуване

Запитване за туристическа застраховка

Данни за контакт:

Пътуване

Вашето запитване е изпратено успешно. Close this notice.


Застраховка на бизнеса

Запитване за бизнес застраховка

Вашето запитване е изпратено успешно. Close this notice.


Застраховка транспорт

Запитване за транспортна застраховка

Данни за контакт:

Вашето запитване е изпратено успешно. Close this notice.

Едва 6-7% от имотите в България се застраховат

Константин Велев, председател на УС на АБЗ, пред БНТ: „

 

В интервю за сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ на 9.09.2022 г. Константин Велев, председател на УС на АБЗ, коментира тенденциите по отношение на застраховането на недвижими имоти и причините за ниското ниво на застрахователно покритие у нас на фона на скорошните бедствени наводнения у нас. Той посочи, че през последните 10 години няма особена промяна в нивото на застраховане на домашно имущество – едва 6-7% от имотите на физически лица се застраховат. Това  е изключително нисък процент особено като че отчете, че по-голяма част от хората живеят в собствени жилища Остава валидна тенденцията хората да застраховат приоритетно автомобилите си – не само по линия на „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, но и Каско.

Според Велев една от основните причини за ниското покритие по линия на имущественото застраховане  е ниският стандарт на живот. При недостатъчни доходи семействата се стремят да ограничават разходите си и за съжаление застраховките се приемат като разход, който би могъл да се спести. Повечето хора си казват „На мен това няма да се случи“ и разчитат на късмета.

Велев посочи, че на пазара се предлага широка палитра от варианти на имуществени застраховки – и по-евтини и по-оптимални – така че всеки човек да може да избере подходящата полица, според индивидуалните си нужди.  Има застраховки, които излизат по 25-35 лв. на година, но те съответно са на ниска застрахователна сума – например около 10 000 лв. – и при погиване на имота застрахованото лице ще получи обезщетение в този размер. „Очевидно тези средства няма да са достатъчни, за да се построи нова къща, но все пак е повече от това, което може да се получи по линия на държавна помощ“ – посочи Константин Велев. При сключване на полица на застрахователна сума, отговаряща на реалната пазарна стойност на имота, обезщетението при събитие би било достатъчно, за да се покрият реалните щети на имота, но и съответно премията би била по-висока.  Например, ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро, цената на застраховката би била около 400 лв. годишно.

Стандартното покритие на  застраховките на домашно имущество включва основните рискове – наводнения, бури, градушки, пожар, като рискът земетресение при някои компании се предлага като отделно. Допълнително, по желание на клиента, може да се включат покрития като „Кражба с взлом“, „Злоумишлени действия на трети лица“  и други.  За оценка на щетите при възникнало събитие застрахователите ползват експертни лица, най-често работещи в сферата на строителството и съответно са запознати с актуалните цени на строителните материали, труд и т.н.

По отношение на земеделските застраховки Велев коментира, че те се сключват основно от земеделски кооперации, които ползват кредити и субсидии по линия на ДФЗ, но не и от индивидуални стопани, като масово се разчита на помощ от държавата в случай на събитие. Действително, държавата подпомага пострадалите, но всъщност нейната роля е по-скоро да създаде механизмите и мотивацията за застраховане и съответно при настъпване на тежко събитие да се погрижи за инфраструктурата. А застраховките са този инструментариум, чрез който да се покриват нанесените щети на имуществото на хората.

Източник: www.abz.bg

Информация

Сигма Консулт ЕООД

София, жк. Манастирски Ливади,
ул. „Тодор Джебаров“ бл. 33 А, партер

За контакт

office@sigmaconsult.eu

0889 77 88 88

02 4653 129
0884 460 807