Необходима ли ни е планинска застраховка? » Сигма Консулт – Застраховане

Застраховки гражданска отговорност, автокаско, домашно имущество, пожар, кражба, злополука, помощ при пътуване, живот и пенсии, търговски обекти 0884 460 807

 

Необходима ли ни е планинска застраховка?

Този въпрос може да звучи направо абсурдно, но всъщност на планинската застраховка често се гледа безотговорно и чак когато научат за пострадал с непосилно висока сметка, хората разбират, че спасителните операции са скъпи, сложни и специфични. В сезона, когато планините примамват с възможности за зимни спортове и планински преходи, използваме повода, за да поговорим малко за това какво са планинските застраховки и защо са ни нужни.

 

Накратко, планинските застраховки са предназначени за хора, които прекарват време в планината и осигуряват защита в случай например на злополука, внезапно заболяване, като се сключват за срока, в който човек ще бъде в планината (или например от 1 ден до 1 година). Тези застраховки важат само за територията на Р.България в планинските райони, в които има обслужване от Планинската спасителна служба (ПСС).

 

Обикновено покритите рискове са обединени в едно основно покритие, което по желание, може да се разшири.

Стандартният пакет покритие например при UNIQA България за спортна или туристическа дейност включва смърт при злополука, трайна загуба на работоспособност над 10% от злополука, спасителни разноски, медицински разходи, разходи за евакуация. Застрахователната сума е от 1000 до 10 000 лв.

 

Основният пакет може да се награди с допълнителна сигурност при упражняването на екстремни спортове. Такова награждане покрива разходите при  упражняване на екстремни спортове или хобита  като лов, планинско колоездене, парапланеризъм, скално катерене, алпинизъм с използване на обезопасителни мерки, ски спускане и сноуборд извън обработени писти.  Тук застрахователната сума е равна на лимита по основния пакет.

 

Абсолютно задължително е, когато сте в планината, да познавате територията, да сте наясно с покрието на ПСС в района и, ако предвиждате по-сложен и отдалечен маршрут, да добавите допълнително покритие „Спасяване с хеликоптер”, което включва транспортиране с хеликоптер до място, където може да се окаже адекватна медицинска помощ. За такова спасяване застрахователната сума е 3000 лв.

 

Планината е непредвидима и застраховката е първате необходима мярка за безопасност, но не е единствената. Трябва да вземете и други мерки за защита – да следите метеорологичната обстановка, да съобщите къде отивате и кога ще се върнете, да поддържате заредена батерията на телефона си, да сте инсталирали приложението на ПСС, с което можете да изпратите точните си координати, да спазвате инструкциите на планинските спасители, да имате поне елементарна представа от оказване на първа помощ и оцеляване. Всичко това спасява живот.

 

Сигма Консулт - всички видове застраховки

Всички видове застраховки

Застраховки гражданска отговорност, автокаско, домашно имущество, пожар, кражба, злополука, помощ при пътуване, живот и пенсии, търговски обекти

Избери застраховка: