А ти застрахова ли си айфона? » Сигма Консулт – Застраховане

Застраховки гражданска отговорност, автокаско, домашно имущество, пожар, кражба, злополука, помощ при пътуване, живот и пенсии, търговски обекти 0884 460 807

 

А ти застрахова ли си айфона?

Новият iPhone X струва 2000 лева. За секунда може да се окаже със спукан дисплей, а поправката е трудна и скъпа. Такива инциденти са се случвали на всички ни, независимо от това, колко е скъп смартфона ни, но в случая с  iPhone X  застраховането му изглежда повече от разумно. Всъщност над 30% от хората имат инцидент със смартфона си в първата година на употребата му. Ако и вие сте сред тях, имате и защитен ход напред.

 

В България такава застраховка е позната съвсем слабо, въпреки, че се предлага. Проблемът в този сегмент е, че смартфоните са движима вещ, която по принцип е изложена на високи рискове – повреда, кражба. В повечето случаи застраховката се сключва по врема на купуването на самият апарат, а полиците се сключват за 12 месеца, като за всяка щета се предвижда и самоучастие от клиента.

 

В Щатите Apple предлагат услугата Apple Care+ като за новия модел цената е 199 долара, срещу която клиентът удължава гаранцията до 24 месеца и има право поправки при два инцидента (счупен дисплей и др.). Самоучастието е 29 долара за стъкло и 99 за друга повреда извън гаранцията. Цената е изгодна, защото смяната на дисплей за Х модела струва 270 долара.
У нас Apple iSTYLE предлагат нещо подобно в програмата iCare като допълнение към гаранцията и покрива рискове като намокряне, изпускане, кражба и др. Предложението е за една или две години, като застрахователната премия включва и самоучастиев случай на щета. Таксите зависят от цената на самото устройство.

 

Вериги като Handy също предлагат застраховки за смартфони, които покриват две основни щети – счупване и намокряне. Полицата Handy Guard е за 12 месеца и се сключва при покупка на апарат от обектите на веригата, като таксата зависи от цената на устройството – от 30 лв. до 300 лв. Възможни са и месечни вноски.

Сайтът smartphone.bg също предлага застраховане на продаваните от него телефони. Премията е процент от стойността на устройството. За iPhone 8+ премията е 98 лв за една година (178 лв. за две.) Отделно се плаща и самоучастие в случай на щета. Включените рискове са пожар, природни бедствия, измокряне, счупване, кражба и др.

 

Друг сайт, който предлага такива услуги  е ardes.bg, който застрахова лаптопи, таблети и смартфони. В случая на модела Motorola G5 Plus с цена 531 лв. застраховката е малко над 90 лв. И тук в случай на щета потребителят се включва със самоучастие според договореното.

 

Освен в случаите на застраховане по време на покупка има и брокери, които предлагат застраховане на смартфони и други устройства в срок няколко дни след покупката.

 
Много клиенти предпочитат да не дават още пари към и без това скъпите устройства, а да заложат на хубав калъф и защитно покритие на дисплея. Но в някои случаи полицата си заслужава, помислете дали и вашият не е такъв….

 

по материал от capital.bg

Сигма Консулт - всички видове застраховки

Всички видове застраховки

Застраховки гражданска отговорност, автокаско, домашно имущество, пожар, кражба, злополука, помощ при пътуване, живот и пенсии, търговски обекти

Избери застраховка: